Personlig artikel

Heidi døde, men Lars er stadig optimist

-Direktør synger i badet og tror på, at alle kan få det liv, de ønsker sig

 - ARTIKEL SKREVET AF NORDJYDSKE 24. JUN 2020

Lars Braun Nielsen, indehaver af et succesfuldt firma, en Porsche, en Harley og - indtil for nylig - gift med drømmekvinden i sit liv: Heidi.

- I må være helt sønderknuste som familie.


Lars Braun Nielsen, hovedaktionær og administrerende direktør i LBN Medical A/S, husker tydeligt den kvindelige overlæges ord tilbage i efteråret 2019. For de gjorde ham vred.


Vi sidder i hans hjørnekontor på Gugvej 70 i Aalborg, hvor LBN Medical ligger. Virksomheden køber og sælger brugt hospitalsudstyr, har en årsomsætning på over 100 millioner kroner og præsterede sidste år et resultat før skat på tre millioner kroner.















Lars Braun Nielsen, stifter og ejer af LBN Medical på Gugvej i Aalborg.


Hvordan manden i den blomstrede skjorte er nået dertil, vil han gerne dele med resten af verden. Han har et glad budskab, der bare skal ud. Et livssyn, der har præget hele hans livsforløb.


Læge tilbød medlidenhed

Præcis det livssyn blev provokeret, da en overlæge på Aalborg Universitetshospital i august 2019 tilbød sin medlidenhed. Lars sænker tempoet i sin tale, da han genkalder sig den dag. Hans hustru Heidi havde netop fået at vide, at hendes kræftsygdom havde udviklet sig, som hun frygtede det mest. Der var nu metastater i hjernen.















Lars og Heidi Braun Nielsen på ferie i Island - inden sygdommen ramte. Privatfoto


- Nej, det er vi overhovedet ikke, svarede Lars den dag til lægens ord om, at de da måtte være sønderknuste.

Han mærkede en vrede boble, for hvorfor lagde overlægen de negative ord over på ham og hans hustru? Godt nok vurderede lægerne, at Heidis chancer for at overleve var små: Fem procent. Men hvorfor skulle hun ikke være blandt netop de fem procent?


Følte sig kampklar, ikke knust

- Vi følte os ikke knust. Vi tænkte, at det skulle vi nok klare. Vi måtte bare kæmpe endnu hårdere.

Det gjorde de, og det vender vi tilbage til.

59-årige Lars Braun Nielsen er en mand med stærke overbevisninger. Spørger man ham, så kan enhver finde drømmejobbet, drømmekvinden eller -manden. Ja, alt, hvad de ønsker sig. De skal bare begynde at drømme, og så bruge deres indre gps. Altså den, der fortæller dig, hvor du gerne vil hen. Du skal bare lytte godt efter. Det gælder det forældreløse barn i Bangladesh, der bor i en papkasse, og ja: Det gælder også dig.


Fortæller det til alle

Det fortæller direktøren til enhver, der gider høre. Om det er en journalist, gruppen af venner fra han var ung, eller en af de halvt hundrede ansatte i hans virksomhed.















Lars Braun Nielsen om en CT-scanner, som snart skal sælges videre: "Det er fantastisk. Det er to tons metal, der drejer tre omgange på fire sekunder." Med ryggen til er det medarbejderen Frank Skadelund.


Ja, han har endda et whiteboard på sit kontor, så han hurtigt kan gribe en af de blå tuscher og illustrere, hvad han mener.

Og en yndlingsplads i det lave, røde sofaarrangement på kontoret, der placerer ham selv tæt ved tavlen og gæsterne praktisk anbragt med udsyn til samme tavle.















Lars Braun Nielsen på sit kontor.


Hurtigt ridser han nu en parkeringsplads op og tegner en bil ind.

- Det her kunne for eksempel være p-pladsen ved Bilka. Der er masser af veje ud defra. Men hvordan finde vej? Det første er, at taste adressen ind på gps'en.















Brug livets gps, anbefaler Lars Braun Nielsen.


Med andre ord: Man kommer ingen vegne, hvis man ikke ved, hvor man vil hen.
- Min påstand er, at det ved 95 procent ikke. De lever med det, de har lige nu, og kan måske bevæge sig en lille smule i een retning.
Disse 95 procent vil Lars så gerne have til at forstå, at vi alle er i stand til at skabe vores eget liv.


Vokset op i arbejderkvarter

- "Det kan han sagtens sige som han sidder der i sit hjørnekontor", vil nogen sikkert mene. Men det er noget, jeg har skabt selv. Jeg er ikke født med en sølvske i munden, men på Nørrebro, da det var et arbejderkvarter. Vi havde ikke råd til bil eller ferie, og det gjorde ikke noget - det var bare sådan det var.


Livet er enkelt

Jeg har bare altid fulgt min indre gps, livets gps. Livet er meget enkelt, og det er synd for folk, der prøver at komplicere det, Det kunne jeg godt tænke mig, at folk kunne forstå.

Lars voksede op i, hvad han kalder en standardfamilie. Så almindelig, at han for år tilbage fuldstændig kunne genkende sit barndomshjem i en udstilling på Arbejdermuseet. Far var bygningsmaler, mor rengøringsassistent.

- Det var en rigtig fin barndom. Mine søskende og jeg havde et godt, kærligt hjem.















Lars som barn. Privatfoto


16 år gammel beslutter Lars sig for at uddanne sig til maskinmester. - Det var først og fremmest fordi, jeg ville ud at se verden.

Skal Lars i dag give andre et råd ud over at få gang i den indre gps, så er det at vælge netop den uddannelse.

- Man lærer at tænke i helheder og får forståelse for, hvordan tingene hænger sammen. Og undervejs kommer man ud at sejle. Det er guld værd, pointerer Lars.


Der er altid en løsning

-På Atlanterhavet har du kun dig selv. Du kan ikke ringe efter hjælp, så du må trække på ressourcerne ombord. Så finder du ud af, at der altid er en løsning. Det gælder bare om at finde den.

Under en storm på Atlanten har Lars prøvet at skulle skifte et stempel.

- Det er svært at håndtere et tonstungt stempel, der kan invalidere dig, hvis ikke du gør det rigtigt. Jeg måtte bare kravle ind i maskinen og gøre det. Det virker som om størstedelen af verdens befolkning er bange for, hvis de gør noget, og det så ikke virker. De agerer som om de tror, at de dør eller bliver henrettet. Men det er bare en læring.


Stærke venskaber

På AP Møllers uddannelse til maskinmesteraspirant i Svendborg kommer 17-årige Lars på hold med mænd, som han knytter stærke venskaber til: Blandt andre Jan Brandrup, der skal komme til at spille en afgørende rolle i hans liv, og Erik Bartholdy, der gennem årene har taget mange diskussioner med Lars om hans tro på, at man kan nå sine mål, bare viljen er stærk nok.


Religiøs overbevisning

- Det er nærmest en religiøs overbevisning hos Lars, at hvis du virkelig drømmer om noget og tænker på det positivt, vil universet bringe dig det helt af sig selv, beretter Erik Bartholdy, der har meget mere at sige om sin ven.

- Lars er et utroligt tillidsfuldt og meget opsøgende menneske. En iværksætter med stort I og verdens mest venlige og uegennyttige menneske. Han tror virkelig på, at andre mennesker er gode og vil gerne hjælpe. Han har hjulpet mig igennem mange kriser, og jeg elsker ham. Det er "man love".















Lars har altid vidst, hvad han ville. Rejse, opleve noget, starte eget firma.


- Det værste ved ham? Det er, at han er så ufatteligt stædig, når Erik Bartholdy frem til efter en tænkepause.

- Nogle gange diskuterer vi politik og ulighed. Han bliver ved med at fastholde, at det er de fattiges egen skyld, hvis de bor i en papkasse - at man kan tænke sig ud af alting. Jeg tænker, at hvis man er født i et slumkvarter i Indien, har man måske ikke verdens største muligheder for at komme ud af den papkasse. Det kan vi have mange og lange diskussioner om.


Glad millionær

Der er unægteligt langt fra et fattigt, forældreløst barn til Lars Braun Nielsen, millionær, direktør, stifter og ejer af LBN Medical.

En mand, der i parentes bemærket hver morgen synger glade sange i badet i sin villa i Skørping, hvorefter han overvejer, om han skal tage køre til arbejde på sin røde Harley eller i sin sorte Porsche med de 550 hestekræfter. For den slags køretøjer gør ham glad.

- Men det er bare materielle ting. Man skal være glad i sig selv. Jeg er super glad.















Lars Braun Nielsen er den glade ejer af en rød Harley-Davidson


Det kan andre også blive, mener direktøren. For alle kan drømme og forfølge deres drømme.

Han pointerer, at han bestemt ikke mener, at fattige selv er skyld i deres fattigdom. Men også de har mulighed for at få et bedre liv - hvis de får chancen. Det handler om at lære.















Du kan sagtens være i godt humør, når du kører i sådan en bil, fik Lars Braun Nielsen engang at vide. Men det er omvendt, pointerer han: - Jeg kører i den bil, fordi jeg er i godt humør.


Det kan læres

- Vores uddannelsessystem og den måde, vi opdrager vores børn på, tager drømmene fra folk. Men at gå efter sine drømme er noget, alle kan lære. Også det sultne barn i papkassen, som mine gamle maskinmesterkammerater bruger som eksempel.

- Det barn skal have den træning og tro på, at det kan komme et skridt videre. Så vil det kunne udvikle sig fra det punkt, hvor det er. I første omgang vil det måske bare få en større papkasse eller et måltid mad hver dag. Det gælder bare om at være i en positiv tilstand, for den følelse man har, får man mere af.

En øvelse, Lars er god til, skal man tro vennen Erik Bartholdy.

- Mange ser alle forhindringerne, men det tror jeg næsten ikke, at han kan. Eller også er han ligeglad.


De første firmaer

Efter endt maskinmester-uddannelse og nogle år på søen får Lars fast arbejde. Sideløbende starter han først en, så en anden virksomhed op.

- Jeg gik og kedede mig lidt, så jeg forsøgte mig med at sælge tyverialarmer. Det gik ikke specielt godt, så jeg startede et import-eksport firma op, hvor jeg købte varer fra Hong Kong og kørte til Polen for at handle med dem.


Opringningen

I 1993 er Lars ansat som maskinmester hos stålvalseværket Frederiksværk, da vennen Jan Brandrup ringer. De kender hinanden fra maskinmesterskolen og har været ude at sejle sammen.

- Han spurgte, om jeg ikke kunne tænke mig at starte hos ham og være med til at sælge brugte computere i hans firma Epoka IT.

Lars bor på Sjælland med sin kone og en datter på bare seks måneder. Det tager ham ikke to minutter at sige ja.


Brugte sin indre gps

- Jeg brugte ubevidst min indre gps. Jeg har altid vidst, hvad jeg skulle. Hvad jeg ville med mit liv.

Den lille familie flytter fra en halvdyr lejlighed i Frederiksværk til et nyistandsat hus på 150 kvadratmeter tæt på grænsen til Moseby og Kås ved Pandrup.

- Det var helt rystende, så meget vi kunne få for pengene.

Med i prisen følger et udhus, som Lars bruger nogle dage på at rive ned, så haven kan blive større. Murbrokkerne smider han i en container, han har lejet.


Kulturchok i Kås

- Det sjove er, at næste dag, da jeg vågnede, var containeren tom. Jeg snakkede med Jan, der bare sagde: "Jamen, det her er Kås. De stjæler". Det skulle jeg lige have vidst, så havde jeg sat en annonce i om, at man måtte få byggeaffaldet, hvis man rev udhuset ned.

Lars smiler ved mindet, der kalder på et nyt.

- En anden dag kørte jeg på arbejde. Det øsede ned, og på halvvejen til Epoka IT i Blokhus gik bilen i stå.

Benzinmåleren i den hvide Ford Sierra viser, at tanken er helt tom.

- Jeg tænkte, at det var da underligt, for jeg havde fyldt den op dagen inden. Lars står ud af bilen og ser, at benzindækslet mangler.

- De havde tømt bilen for benzin. Det var lidt af et kulturchok, selv om jeg havde hørt om Moseby, at man skulle holde mindst 50 kilometer i timen, når man kørte igennem - ellers stjal de fælgene.


En god forretning

Epoka IT's forretning med køb og salg af brugt computerudstyr går godt. Da Lars kommer til som medejer, er de fire mand i alt. I 1997 er virksomheden flyttet to gange. Først fra Blokhus til 150 kvadratmeter i Hune og til slut ind i kæmpe bygninger i Pandrup.

- Vi havde hele tiden brug for teknikere, der kunne skille computere og store servere ad, og vi ansatte folk i vildskab.

Så da Lars hører om en dygtig it-tekniker i Aabybro, ringer han straks: "Kan du komme til samtale?"

"Nu? Jamen, jeg går og slår græs."
"Det er lige meget. "
- Han kom i korte bukser og træsko, og der gik 10 minutter, så var han ansat. Og det er han stadig. I 2003 er der 60 ansatte i Epoka IT, og Lars er blevet meget klogere på at drive en virksomhed.


En god læremester

- Jan lærte mig utrolig meget. For eksempel de store armbevægelser - at man ikke kan tænke stort nok.

Men forretningsmodellen er ikke, hvad den har været. Priserne på brugt it-udstyr er faldende, og det ender med, at Lars og Jan Brandrup stifter det firma, Lars driver i dag: LBN Medical A/S. Firmaet køber og sælger CT-skannere og lignende hospitalsudstyr verden over.

Efter kort tid køber Lars Jan ud af firmaet. Lars er nået til et punkt, hvor han har lyst til at bygge en virksomhed op helt efter sit eget hoved.

- Jan og jeg havde haft 10 fantastiske år sammen. Vi havde kørt på Harley sammen, og kørt rundt i golfvogne på de dyreste golfbaner. Vi kunne ikke spille golf - vi havde det bare sjovt. Og så har han et kæmpe hjerte. Men til sidst gik vi og knurrede lidt ad hinanden. Så det var det bedste, der kunne ske.


Skilt efter 22 år

Også i privatlivet sker der store omvæltninger i Lars liv. Efter 22 års samvær bliver han i 2004 skilt fra sin kone, som han nu har tre døtre sammen med.

- Vi havde et fantastisk ægteskab, og hun var med til at gøre det muligt, at jeg kunne passe firmaet. Men hvis man ikke passer på, kan passionen og lidenskaben forsvinde. Vi var bare vokset fra hinanden.


Dårlig ægtemand og far

En erkendelse er siden kommet til Lars.

- Jeg var på det tidspunkt en dårlig ægtemand og far.

I årene, der kommer, interesserer Lars sig i stigende grad for filosofien om, at man meget bevidst kan arbejde på at gøre sine drømme til virkelighed. At livet er magisk og at man med sine tanker kan skabe det, man vil.

På et tre uger langt stifinderkursus melder han sig til en gruppe, hvor det handler om at definere "dit perfekte ægteskab". Da det bliver Lars tur, beskriver han et ægteskab fyldt med passion og elskov.

- Da jeg tænkte, at det bliver fedt at få det sådan, kunne jeg nærmest mærke beskrivelsen blive sendt ud i universet. Jeg skulle møde en, der ville give mig nøjagtig de ting.

Og det var præcis, hvad der sker.


Fantastisk og magisk

- Jeg fik nøjagtig den passion, jeg manglede. Det var fantastisk og magisk, men jeg havde glemt at definere alt det, jeg havde i mit første ægteskab: Familie, tryghed, ægte kærlighed og at kunne stole 100 procent på hinanden. Jeg gik kun efter det, jeg manglede.


Heidis forløber

Kvinden, Lars møder, er ikke Heidi, og efter et stykke tid går forholdet i stykker. Imens skærpes Lars interesse for tanken om at kunne definere og realisere en bedre version af sig selv og sit eget liv. Han forsøger at finde ud af, hvordan han kan blive en god ægtemand og en god far.

- For det var jeg ikke. Men man kan beslutte, hvordan man vil være.
I 2009 hører Lars om Global Information Network.
- Det handler om, hvordan du skaber dit eget liv ud fra den måde, du fokuserer og tænker på.


Definerer fremtidig brud

Nu vælger Lars at definere et drømmemål, der er lige så ambitiøst, som det er konkret.

- Når jeg blev 50, ville jeg fri til mit livs udkårne ved verdens største vandfald. For at definere hende tog jeg alt det, jeg havde være igennem med kvinder i hele mit liv. Alt det positive, for man skal sige, hvad man vil have. Ikke, hvad man ikke vil have.

Med andre ord har Lars nu givet sin indre gps en meget præcis adresse. Så nu begynder han - i overført betydning - at køre. Han skriver med en lille håndfuld kvinder på et datingsite.

En af dem er Heidi, og en kort historie lang: Få måneder senere flytter Heidi op til Lars, og på hans 50 års fødselsdag, 4. september 2010, står de to på en regnvejrsdag sammen ved Iguazu Falls på grænsen mellem Brasilien og Argentina.


Frieriet

De enorme vandfald, der regnes blandt verdens mest vandrige, bruser omkring dem. Lars har mistet sin bagage, men ringen har han med.

- Jeg friede, og heldigvis sagde hun ja. Livet er magisk. Heidi vil lige vide en ting: "Hvornår skal vi så giftes?" "12. maj 2012 - hvis det er en lørdag", slynger Lars ud. Det er det. I oktober 2011 føder Heidi sønnen Magnus.





























Heidi Braun Nielsen med sønnen Magnus. Privatfoto


Et halvt år senere gifter parret sig som planlagt.













































12. maj 2012 gifter Heidi og Lars Braun Nielsen sig. Privat foto


De flytter fra Lars penthouselejlighed på Nytorv i Aalborg til en villa i Skørping, og alt er godt.

- Tidligere havde jeg ubevidst brugt min indre gps. Da jeg begyndte at bruge den bevidst, var den en magisk oplevelse. Det hele gik utrolig stærkt, pointerer han.






























Heidi og Magnus Braun Nielsen. Privatfoto


Den krise, der opstår i Lars liv to år senere, har intet med privatlivet at gøre. Nu er det firmaet, der kalder på en klar definition.

I 2014 præsterer LBN Medical et underskud på tæt ved 4,5 millioner kroner. Et wake up-kald for Lars.

- Jeg fik pludselig gjort mig klart, hvad jeg gerne ville. At arbejde så meget, som jeg gjorde, og ikke tjene seriøse penge - det var ikke det, jeg havde lyst til. Tidligere havde vi ikke fokuseret så meget på at tjene penge. Det var lidt leverpostejagtigt. Vi tjente en million her og der. Nok til at få tingene til at køre rundt, men aldrig godt nok.















I dag har Lars Braun Nielsen fod på økonomien. Men sådan har det ikke altid været.


Ansættelse af den helt rigtige salgsdirektør, klare forventninger til de ansatte og uddelegering af ansvar var med til at vende udviklingen. Plus en definition af firmaets værdier: Respekt, troværdighed og engagement.

- Det er klart, at hvis man ikke som medarbejder ved, hvad der forventes, bliver det svært. De medarbejdere vi har i dag, er alle sammen super engagerede.

Endnu engang føler Lars sig bekræftet i, at hvis man tænker positivt, ved, hvad man vil, og arbejder for det, så sker det også.


Heidi får brystkræft

Da Heidi i 2018 får konstateret brystkræft og skal opereres, ved Lars i den grad, hvad han vil. Heidi skal blive rask, og hun skal igennem kemoterapien uden bivirkninger.

- Jeg gjorde alt for at modvirke dem. Hun fik naturlige vitaminer og mineraler til at hjælpe sig igennem, og hun havde ingen bivirkninger.

I begyndelsen af 2019 erklæres Heidi rask. Men samme år i april viser det sig, at metastaser har bredt sig til huden på brystet. Heidi må igennem flere operationer og efter en operation i august har hun det markant dårligere. Hun er svimmel, kaster op og kan dårligt gå.

Heidis største frygt viser sig at at være en realitet: Der er metastaser i hjernen. Det er her, Lars bliver ophidset over den kvindelige overlæges bemærkning om, at de da må være sønderknuste.

Efter 10 dage med strålebehandling udskrives Heidi.
- Vi begyndte på en intravenøs c-vitaminbehandling i Aarhus, og hun fik mere energi.

Men fra november 2019 begynder det langsomt at gå ned ad bakke, og Heidi må starte på kemo igen.





























Lars Braun Nielsen med sønnen Magnus, 2019. Privatfoto


I januar kan Heidi ikke selv bevæge sig rundt.

- Da havde jeg stor hjælp af min søster, som kom hver anden uge, og min mellemste datter, så Heidi kunne blive hjemme.


Voldsomme kramper

En søndag eftermiddag sidst i februar får Heidi et krampeanfald så voldsomt, at Lars må bære hende. I hele forløbet har Lars været positiv og kæmpet for, at Heidi skulle klare den.

- Jeg søgte på alverdens ting også i Japan og USA for at finde ud af, om nogen kunne gøre noget. Jeg var hele tiden af den overbevisning, at hun nok skulle blive 100 procent rask.

Efter krampeanfaldet i februar går der en uge, hvor Heidi ikke er ved bevidsthed. Så 1. marts 2020 dør Heidi - Lars stærke, positive vilje til trods.

- Den ændrede ikke på, at hun døde. Men op til da havde vi det mest optimale forløb, man kunne have.

Stadigvæk - hvordan tackler man det, når livsfilosofien pludselig ser ud til at komme til kort?


10 fantastiske år

- Det er klart, at når man står i det, er der ikke noget fantastisk ved det. Men jeg er af den heldige overbevisning, at vi lever liv efter liv. Vi er her på jorden for at lære. Jeg fik 10 fantastiske år med min hustru. Det var det, vi skulle have sammen. Da vi mødtes, var vi ikke i tvivl om, at vi skulle have hinanden. Nu er hun videre.

























Lars, Magnus og Heidi Braun Nielsen på ferie i Egypten for et par år siden. Privatfoto


Og sorgen? Hvad med den?

- Sorgen skal have sit rum, selvfølgelig. Men tiden arbejder for at læge sårene. Jeg kan ikke ændre på, hvad der skete. Vi gjorde alt, hvad vi kunne. Jeg må erkende, at den kamp tabte jeg. Men livet skal leves. Ingen bliver lykkeligere af, at man går rundt og er i sorg hele tiden. Heller ikke dem på den anden side.

Med andre ord: Lars indre gps er ikke slået ud af kurs. Nu lyder drømmemålet, at virksomheden må blive så stærk og attraktiv, at den kan klare sig uden ham.

- Jeg er salgsmand og entreprenør. At bygge noget op er det, jeg synes er spændende.

Privat er gps'en sat til et langt og lykkeligt liv. For Lars betyder det, at der bliver ved med at være noget, han kan være med til at skabe.

- Vi er jo skabende væsener. Loven om tiltrækning virker kun, hvis du er ved at skabe noget. Så definer din drøm, og brænd for at nå den.